Drži se, Kristina Kuzmič

Broj stranica: 235
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 9/10



Iskreno govoreći, o Kristini Kuzmič nisam čula sve dok na društvenim mrežama nije počela ispadati vijest o ovoj knjizi. Onda sam malo pronjuškala i shvatila da je žena naših korijena i da ono što radi, radi prilično dobro. Odmah na prvi dojam učinila mi se vrlo zabavnom, ali i iskrenom. Ono o čemu ona priča obuhvaća razne teme – od roditeljstva, kuhanja, posla do svakodnevice i života općenito.

Kristinu na društvenim mrežama prati preko tri milijuna ljudi, a njezine video snimke vrlo su popularne. I to nije bez razloga. U tim snimkama, kao i u ovoj knjizi, Kristina nam pruža mnoštvo savjeta o baš svemu i svačemu. Knjigu je posvetila prvenstveno tome da nam opiše svoj život, svoje odrastanje u Americi nakon bijega zbog rata u Hrvatskoj, težak period kada je u istom trenu bila bez novaca, bez muža, bez posla i s dvoje male djece. Ispričat će nam i kako je pronašla snage i hrabrosti da krene dalje, da stane na noge, kako je pronašla ravnotežu između karijere i odgoja djece te novih bračnih dužnosti.


Svoju priču Kristina iznosi na vrlo jednostavan i lako čitljiv način, upakiran u puno humora i zabave, a pri tome sve što je naučila prenosi na čitatelja u obliku korisnih savjeta koji su lako primjenjivi u svakodnevici jednog roditelja. Ono što nam autorica prvenstveno želi pokazati na svom primjeru jest to da unatoč svim našim planovima, život se vrlo često odvija u potpuno drugom smjeru. I to je sasvim normalno, samo s time treba naučiti živjeti. Trebamo shvatiti da rijetko kada sve ide po planu, a improvizacija je ono što trebamo objeručke prihvatiti. Naročito kada dobijete djecu. Tek tada planovi padaju u vodu. No važno je znati krenuti dalje, skupiti snage i zakoračiti u nove avanture. Važno je znati nasmijati se čak i onda kada je jako teško, pronaći nešto pozitivno u svemu i uživati čak i kada ništa nije ispalo onako kako smo zamišljali.


Najvećim dijelom autorica se u knjizi posvetila roditeljstvu i svemu što ono donosi. Poručuje nam kako ne postoji savršen roditelj, ne postoji savršen odgoj niti savršeno dijete. Biti roditelj iznimno je komplicirano, čak i onda kada sve teče glatko, a kamoli onda kada vaša djeca odluče ne surađivati. S njenim će se roditeljskim avanturama poistovjetiti baš svaki roditelj, a važno je da se svemu tome možemo dobro nasmijati, jer što nam drugo preostaje nego da se uz našu djecu dobro zabavimo. Sve drugo ionako će biti većinom izvan naše kontrole, htjeli mi to priznati ili ne.

Svojom nas pričom Kristina potiče na hrabro djelovanje u onom smjeru u kojem zaista želimo ići. Koliko god se činilo teško, radite ono što volite. Okanite se nerealnih očekivanja i savršenstva jer ono ne postoji. Naučite biti sretni čak i onda kada nemate dovoljno novaca za sve što želite, čak i onda kad vam je dom neuredan, a igračke razbacane, onda kad vam djeca prirede nešto što od njih nikada niste očekivali. Snizite kriterije i naučite uživati u onome što se događa trenutno, kakvo god ono bilo. Preporučam ovu knjigu od srca! Brzo ćete ju pročitati, a dugo pamtiti po korisnim savjetima i odličnom humoru kojeg Kristina izvuče iz svake situacije.

Primjedbe