Čitač iz vlaka u 6:27, Jean-Paul Didierlaurent

Broj stranica: 214
Izdavač: Egmont PULS
Moja ocjena: 8/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Ako u ovoj knjizi očekujete brzu i dinamičnu radnju, zaplete i preokrete, bolje da odmah odustanete. 😊 Ovo francusko djelo lijepa je književnost koja promiče čitanje, a laganom radnjom i detaljnom karakterizacijom glavnog lika, donosi priču koja vraća nadu u pronalazak smisla života i ljubavi. 


Čitač iz vlaka u 6:27 jest tridesetšestogodišnji muškarac neobičnog imena Guylain Vignolles, prilično nezanimljiv lik koji pušta da život prolazi pored njega i živi vrlo monotono. Njegove svakodnevice su gotovo identične jedna drugoj, njegov kućni ljubimac je zlatna ribica, a radi u tvornici za reciklažu starih knjiga. Guylain radi na stroju Destroyer 500, drobilici papira koja svaki dan ubija na stotine knjiga. Taj stroj opisan je kao veliko čudovište, što će svim ljubiteljima knjiga upravo to i biti. Čudovište koje ubija ono što toliko volimo i cijenimo. Baš tako se osjeća i sam Guylain. Kako bi barem na kratko zaliječio tugu zbog toga što i sam mora sudjelovati u tako strašnom činu, svako jutro na putu do posla u vlaku čita na glas ostalim putnicima. Stroj ponekad ne uspije progutati sve knjige pa u njemu ostane nešto preživjelih stranica. To Guylain svaki dan pokupi iz stroja i koristi za čitanje u vlaku. Toliko dugo to već radi da je u vlaku poznat po tome i ostali putnici ga s velikim zadovoljstvom slušaju.


No jedno jutro Guylain će u vlaku pronaći USB stick sa preko 70 stranica dnevnika jedne mlade žene koja je u ovom svijetu nekako neshvaćena i izgubljena, baš kao i on sam. Potpuno ga obuzima čitanje o ovoj ženi i njenom životu, toliko da u tom dnevniku pronalazi spas za svoj život i nadu u bolje i sretnije dane.

Ovaj kratak i vrlo pitak roman priča je o izlazu iz nemogućih, nesretnih, monotonih dana u sretniji, zanimljiviji i življi svijet koji samo ljubav može promijeniti. Divna priča o prijateljstvu, ljubavi, svakodnevnom životu, ali i knjigama i ljubavi prema knjigama i čitanju. Ova knjiga slavi književnost, njenu moć i snagu da preokrene životne puteve. I prvenstveno iz tih razloga ovu knjigu vrijedi pročitati, iako možda sama radnja nije pretjerano zanimljiva ili napeta. Autor će nam ovom knjigom pokazati kako ljubav prema čitanju može oživjeti i one koji su potpuno utonuli u monotoniju života te kako ljubav može vratiti snagu čak i onda kada mislite da je to nemoguće. Lijepo napisana priča koja se u svega dvjestotinjak stranica pretvara iz jednolične i dosadne u ljubavnu i čarobnu priču o čovjeku koji ponovno uviđa ljepotu oko sebe. Važno je od ove knjige ne očekivati uzbudljivu radnju, nego ju čitati na jedan drugačiji, dublji način i tako ćete uvidjeti kvalitete i ljepotu koju donosi te njezinu važnost u današnjoj književnosti. Preporučam! 😉

Primjedbe

Objavi komentar