Vanessa moja crna, Kate Elizabeth Russell

Broj stranica: 392
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 10/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Debitantski roman američke spisateljice Kate Elizabeth Russell savršeno je zapakiran u priču o zabranjenoj ljubavi, dok u svojoj srži skriva tešku istinu o čovjeku koji je iskoristio tinejdžersku znatiželju i nevinost. Autorica pravim ritmom kombinira prošlost i sadašnjost, odnosno 2000.godinu u kojoj upoznajemo tinejdžericu Vanessu i 2017.godinu u kojoj je ona mlada žena koja se nije puno promijenila s godinama.


Vanessa nije tipična tinejdžerica, ona se ne uklapa u društvo, ona je povučena, drugačija od drugih, premda jako pametna i nadarena. No kada se nađe u aferi s 42-godišnjim profesorom engleskog jezika, Vanessa postaje druga osoba. Jacob Strane u njoj budi nešto što nikada nije osjetila, a njeno tijelo odjednom ima veliku moć s kojom ni sama ne zna baratati. 


Iako u potpunosti zabranjena, što zbog godina, što zbog odnosa profesora i učenice, ova priča ipak prerasta u strastveni odnos, a kasnije i u ljubav koja će potrajati godinama. Ili je to barem ono što Vanessa misli da je bilo između nje i njenog profesora. Sram i strah koji se ponekad jave, kao i onaj glas razuma koji joj kaže da bježi od njega, Vanessa redovito ignorira i dopušta mu sve, čak i ono što ne želi, jer ona ne zna drugačije.

Čak 17 godina kasnije, Jacob Strane i dalje je na neki način prisutan u njenom životu. Vanessa je sada mlada žena koja i dalje smatra da se ono što je doživjela u svojim tinejdžerskim danima naziva ljubav. No kada se pročuje da je Strane optužen za seksualno zlostavljanje učenice, Vanessa se odjednom nađe u vrtlogu vlastitih sjećanja i osjećaja. Je li moguće da je i nju zlostavljao? Zar je važno što nije baš uvijek pristala na sve što su radili? Nije li to svejedno ljubav? 


Vanessa je primorana definirati ono što se dogodilo, ali kako kada ni sama ne razumije što je to? Kako je moguće da je osoba koja ju je učinila onim što ona danas je, samo običan pedofil koji je iskoristio njeno neznanje i naivnost? Ta njihova priča definirala je cijeli njen život i Vanessa ne prihvaća ništa drugo nego teoriju da je to bila ljubav. Ona nije žrtva; ona odbija biti žrtvom. Naprotiv, ona mu je zahvalna jer ju je učinio samosvjesnom djevojkom.

Iako autorica ističe kako je ovo individualna priča i u potpunosti djelo fikcije, oh koliko je samo stvarnosti u njoj! Zamislite koliko je djevojčica i djevojaka koje su proživjele slično iskustvo, koje su uvjerene da su doživjele ljubav, a zapravo su iskorištene od strane starijih i iskusnijih muškaraca koji vješto manipuliraju zbunjenim mladim umovima i željnim tijelima; djevojkama koje još ni ne znaju što je to ljubav niti kako bi trebala izgledati. Zaista, zar je bitno zovu li se one Vanessa ili nekako drugačije?


Originalan, slojevit i odlično napisan roman koji će vas polaganim ritmom uvoditi u priču, a autorica će se pri tome vješto poigravati vašim umom. Bez brzih preokreta i gomile likova, ovaj roman savršen je baš takav kakav je, sporije radnje koja ne okoliša previše, a opet ostavlja prostora za preispitivanje. Iako ima gotovo 400 stranica, čita se vrlo brzo, a u vama budi cijeli niz osjećaja. Sjetivši se koliko je teško biti tinejdžer, koliko je teško kontrolirati zbunjenu glavu i tijelo koje se naglo budi, u potpunosti ćete suosjećati s Vanessom, žaliti ju jer je naišla na takvog muškarca i samu sebe uvjerila kako je u sve to ušla dobrovoljno. S druge strane, kako se bližite kraju knjige, sve će vam se više gaditi profesor Strane i zapitat ćete se koliko ste takvih ljigavih manipulatora imali oko sebe u svom djetinjstvu i za dlaku mu se izvukli iz ruku. Ova knjiga istovremeno je predivna i jeziva, a koliko god tema bila teška i na trenutke mučna, ja sam zaista uživala u čitanju i od srca vam je preporučam.

Primjedbe