Orašar i kralj miševa

Broj stranica: 64
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 10/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Priča o Orašaru klasično je djelo čija popularnost raste iz dana u dan. Ova predivna, čudesna priča zaista je vrijedna tolike pažnje i ako ju do sada niste čitali, evo vam prilike. Naime, u izdanju Znanja stiže ova stara priča u novom ruhu, obogaćena predivnim ilustracijama Ane Grigorjev.

Orašar i kralj miševa priča je iz davne 1816. godine kada ju je napisao Ernest Theodor Amadeus Hoffman, a do danas su objavljene brojne adaptacije. Također, ova je priča doživjela i baletnu izvedbu kada ju je 1898. godine ruski skladatelj Čajkovski pretvorio u prekrasan božićni balet, a danas se on izvodi diljem svijeta kao jedno od najljepših djela baletne literature.

Priča nas vodi u obitelj Stahlbaum gdje naša junakinja Marie, sa svojom sestrom Luise i bratom Fritzom, iščekuje Božić i božićne poklone. Jedan od poklona bit će i čovječuljak Orašar kojega je djeci poklonio kum Drosselmeier. Svojim snažnim zubima Orašar je krckao orahe za sve, a kada je pala noć i Marie krenula na spavanje, njezina je soba u trenu oživjela!



Neobični šumovi, pucketanja i krckanja dolazili su sa svih strana, a uskoro su se začuli i glasovi. U tren oka njena se soba ispuni mnoštvom miševa, a Orašar oživi i krene u borbu protiv njih. Borba je bila vrlo neizvjesna pa Marie odluči pomoći Orašaru, no ozlijedi ruku, padne u nesvijest i sve u trenu nestane. Slijedećeg jutra Orašar je opet bio samo lutak, a miševima nema ni traga. No onda kum Drosselmeier ispriča Marie pravu priču o Orašaru i miševima te o tome kako je postao lutak. Slijedeće noći u njezinoj sobi opet se začuje krš i lom, a Marie zna da ovog puta mora pomoći Orašaru u borbi protiv kralja miševa.

Marie je duboko vjerovala u priču o Orašaru i dala mu snagu da pobijedi kralja miševa. Na kraju krajeva, ona mu je pomogla da ponovno oživi i ovoj priči donijela čudesan i sretan završetak. Zaista, ovo je priča koju treba pročitati svako dijete, ali i svaki roditelj!

Priča se pruža na preko 60 stranica, ispričana je vrlo lijepo i detaljno, jednostavnim jezikom razumljivim djeci, a ja bih je preporučila mališanima starijima od 4 ili 5 godina kako bi što bolje razumjeli poantu i poruke koje ova priča šalje. Orašar je slikovnica koja se mora naći na polici s dječjim knjigama, a u njoj će podjednako uživati i djeca i odrasli. Predivno je napisana pa ćete se čitajući osjećati baš da se i sami nalazite u Orašarevu kraljevstvu, okruženi slatkišima. J

Primjedbe