Čovjek od kestena, Søren Sveistrup

Broj stranica: 472
Izdavač: Fokus komunikacije
Moja ocjena: 10/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Zastrašujuć i silovit početak ove knjige natjerat će vas da ju čitate do dugo u noć, a onda vam scene iz knjige neće dati da spavate. No nije samo početak takav; cijela knjiga prepuna je napetosti, stravičnih ubojstava i preokreta koji će vas konstantno navoditi na krive tragove, kako bi vas završetak knjige potpuno izbacio iz ravnoteže. Ovaj roman zaista je pravi predstavnik jezivih skandinavskih trilera, a meni je i jedan od najboljih ikada pročitanih.


Autor će nas na početku knjige zainteresirati strašnim događajem iz 1989. godine, a onda nas vraća u sadašnjost, u Kopenhagen, gdje se događa ubojstvo mlade žene koja je ubijena u dvorištu vlastite kuće, a u blizini njezina tijela ostavljen je čovječuljak od kestena s otiscima Kristine Hartung, dvanaestogodišnje djevojčice koja je prije godinu dana oteta i ubijena. Kako se knjiga bude bližila kraju shvatit ćete da su sva tri događaja povezana, na način koji uopće niste mogli ni naslutiti.

Slučaj preuzima detektivka Naia Thulin i detektiv Mark Hess, koji je u njen odjel dospio po kazni, stoga ne čudi kako njihov odnos od prvog trenutka nije baš dobro funkcionirao. No primorani su prihvatiti jedno drugoga i zajednički riješiti slučaj ovog misterioznog ubojstva koje na prvi pogled izgleda kao neka provokacija ili igra. Na njihovo iznenađenje, ubojica odluči nastaviti s ubojstvima pa će policija uskoro pronaći još jedno mrtvo tijelo mlade žene, a u njenoj blizini, naravno, čovječuljak od kestena, također s otiscima Kristine Hartung. Danska policija ubrzo shvaća kako se ubojica ozbiljno namjerio poigrati s njima i kako je sve što radi puno zamršenije nego su mislili.



Detaljni opisi žrtvi i mjesta ubojstava zaista su zastrašujući. Potraga za ubojicom čini ovu priču pravom krimi zagonetkom, dok načini ubijanja ovoj priči daju elemente pravog hororca. Puno likova, česti preokreti, zamršena ubojstva i vrlo pametan ubojica čine ovu priču jako jezivom, zanimljivom i napetom. Poglavlja su kratka i čitaju se jako brzo, a vi ćete sa svakom novom stranicom imati sve veću želju za čitanjem. Cijela priča zaista je hipnotizirajuća i ne ostavlja vremena za predah, jednostavno ju želite pročitati bez stajanja i otkriti tko se krije iza strašnih ubojstava i kakav to ljudski um ima potrebu na ovakav način mučiti i ubijati nedužne žene.

Osim same priče o ubojstvima, ova knjiga u pozadini poteže i mnoga politička i društvena pitanja te baca sjenu na mišljenje kako su skandinavske zemlje u potpunosti uređene i sigurne. Zaista, ovo je jedan triler koji zadovoljava sve elemente tog žanra i u potpunosti ispunjava očekivanja čitatelja. U potpunosti će okupirati vašu pažnju, u nekim trenucima vas uznemiriti, ali najvažnije od svega, u niti jednom trenutku neće biti predvidiv, a to je ono što svatko očekuje od dobrog trilera. Od mene imate veliku preporuku!

Primjedbe