Racionalan roditelj, Emily Oster

Broj stranica: 336
Izdavač: Koncept izdavaštvo
Moja ocjena: 9/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Roditeljstvo je toliko kompleksan posao da nas na njega ne mogu pripremiti ni sve knjige ovog svijeta. No dakako da neke od njih mogu pomoći da odgoj prihvatimo kao jedan od najodgovornijih, ali i najzanimljivijih zadataka. Ova knjiga jedna je od takvih; pomoći će vam da kao roditelj budete što opušteniji, ali s druge strane i uspješniji.

Knjiga je podjednako korisna, zabavna i pristupačna, a njene teorije lako su primjenjive u stvarnom životu. Nije teška za čitanje i neće vas dodatno opteretiti, nego baš suprotno; pokazati će vam kako da razne zadatke i izazove prihvatite i odradite opušteno.


U dobi od rođenja djeteta pa do predškolske dobi, toliko je odluka koje roditelj mora donijeti i toliko promjena koje će dijete doživjeti. Od dojenja, (ne)spavanja, cijepljenja, uvođenja krute hrane, do puzanja i hodanja, prvih riječi, navikavanja na tutu i početka obrazovanja; sve vas to čeka kao roditelja i sve je prepuno malih slatkih izazova bez kojih niti jedno odrastanje ne prolazi. Upravo sve ove teme i još puno njih obrađene su u ovoj knjizi, a autorica je o svemu pisala na vrlo jednostavan i zanimljiv način. Knjiga je prepuna informacija koje će vam biti vrlo korisne i nimalo naporne. Naoružani takvim informacijama puno ćete lakše i opuštenije donositi odluke.


Ova knjiga naučiti će vas kako da budete svoji, racionalni i samopouzdani, kako da više slušate svoju glavu, a manje tuđa iskustva i mišljenja. Ne razmišljajte o tuđim osudama i o tome tko će što reći, nego odgajajte svoje dijete onako kako vi mislite da je najbolje za njega, ali i za vas. Ova knjiga pravi je vodič za sve novopečene roditelje. I sama sam se nedavno našla u situaciji zbunjenog, novopečenog roditelja, ali uvijek sam radije posezala za knjigama, nego savjetima susjeda, baka i ostalih koji nam silom žele pomoći jer znaju bolje od nas. Moje mišljenje je da nitko ne poznaje moje dijete bolje od mene i nitko ne može znati što je za njega bolje. Odnosno za njih dvije, blizanke. J Zamislite samo koliko smo upitnika nad glavama imali moj muž i ja kada smo došli doma s dvije bespomoćne bebice? J Neke knjige su mi u mojim dvojbama zaista pomogle, neke su me još dodatno zbunile, no rijetke su knjige o roditeljstvu kao što je ova; rijetke vas nauče kako da u najtežoj ulozi u životu ostane svoji i racionalni.

Ono po čemu se ova knjiga razlikuje od drugih knjiga iste ili slične tematike jest to da vam autorica neće reći što da napravite ili ne napravite, nego će vam osigurati relevantne informacije kako biste vi sami odlučili što je najbolje za vas i vaše dijete u određenim situacijama. Upravo u tome i leži čar ove knjige; ona vas uči kako da razmišljate svojom glavom, a ne da kopirate tuđa rješenja. Preporučam vam ju od srca!

Primjedbe