Otok duša, Johanna Holmström

Broj stranica: 297
Izdavač: VBZ
Moja ocjena: 9/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE 




Na skandinavskom otočiću Sjӓlö nalazi se bolnica duševnih bolesnica. Ta bolnica nije zatvor, ali iz nje gotovo nitko ne odlazi. Sobe nisu poput ćelija, ali se ipak zaključavaju. Žene imaju slobodu, ali ponekad ipak ne smiju ni proviriti van iz bolnice. A ukoliko se puno opiru, završit će u izolaciji. Njihovo je psihičko stanje često osuđivano na temelju njihovog fizičkog izgleda, a one koje su ovdje dočekale smrt, izgledale su kao kosturi. Zvuči li ovo vama kao bolnica ili kao zatvor?


Žene koje ovdje borave proglašene su psihički poremećenima jer su učinile nešto što je za tadašnje društvo bilo neprihvatljivo i krajnje nemoralno. Neke od njih već su se pomirile da će ova bolnica biti njihov dom do smrti, a neke očajnički žele otići, čekajući nekoga svoga, nekoga tko će ih izbaviti odavde. No samo je nekolicina njih uspjela otići s otoka; većina ih je upravo ovdje dočekala smrt.


Iako ono što piše na koricama knjige ostavlja dojam kao da ćemo čitati o bolnici u kojoj su žene fizički zlostavljanje, ono što se nalazi unutar korica puno je drugačije. Priča je ovo o spolnoj diskriminaciji, o ljubavi i mržnji, o grijesima i oprostu, o neopisivoj boli žena koje je društvo otpisalo, ali i o novim počecima.


Otok duša knjiga je koja će vas potaknuti na razmišljanje, a skriva priču koja je istovremeno potresna i prekrasno napisana. Tematika je teška, ali ju je autorica ispričala na najljepši mogući način. Sudbine ovih žena u vama će pokrenuti vrtlog osjećaja koje nećete moći kontrolirati; osjećaja poput mržnje, ljutnje i sažaljenja.

Teško je čitati ovu knjigu bez prosuđivanja i osuđivanja, naročito u prvom dijelu knjige gdje autorica opisuje Kristinu koja je učinila nešto neoprostivo. Ja sam se često morala podsjećati da nisam ovdje kako bih nekoga osuđivala ili odlučivala je li nešto zaslužio ili ne, nego sam ovdje isključivo u ulozi čitatelja. Teško je u ovoj priči biti objektivan jer ponekad zaista ne možete zanemariti ono što su ove žene učinile, ali još manje možete zanemariti ono što je učinjeno njima.

Bolna priča o tužnim sudbinama stvarnih žena od kojih su svi digli ruke; žena koje ćete cijelim srcem žaliti zbog onoga što su proživjele. Knjiga je na nekim dijelovima teška za čitanje, ali s druge strane, toliko je predivno napisana da ćete htjeti još i još. Preporučam vam ju od srca!

Primjedbe

Objavi komentar