NOS4A2, Joe Hill

Naslov: NOS4A2
Autor: Joe Hill
Broj stranica: 576
Cijena: 159,00 kn
Izdavač: Hangar 7
Moja ocjena: 9/10
Svoj primjerak kupite OVDJE 



Nevažno jeste li ili niste ljubitelj romana Stephena Kinga, ovu knjigu teško je čitati, a da već unaprijed ne strepite hoće li ispuniti vaša očekivanja ili ne. Očekivanja koja su prilično velika ako uzmete u obzir da je Joe Hill sin velikoga Stephena Kinga i teško je to zanemariti i ne uspoređivati ova dva autora horor romana. Joe Hill je puno toga naučio od svog oca, ali čini se kako ni njegova nadarenost i kreativnost u pisanju nimalo ne zaostaju za očevima.

Ova bucmasta knjiga neobičnog naziva NOS4A2, s gotovo 600 stranica, vrlo se brzo čita. Nema dosadnih dijelova i nepotrebnog teksta, sve je vrlo dobro osmišljeno i zapakirano, napetost je postojana od prve do posljednje stranice, likovi su više nego zanimljivi, a osjećaj nelagode prati vas cijelo vrijeme tijekom čitanja – baš sve što jedan horor roman i treba sadržavati. 


Iako ovo nije žanr koji inače čitam, vrlo brzo sam se navukla na ovu knjigu i uživala u ludoj vožnji „Utvarom“, rijetkim Rolls Royceovim modelom sa zlokobnom registarskom oznakom NOS4A2 i još luđim vozačem Charlijem Manxom. On je otmičar djece i već skoro sto godina mami djecu nudeći im vožnju u Božićnu zemlju. Djeca niti ne slute da je to vožnja bez povratka, vožnja u zastrašujuću drugu dimenziju. Zauzvrat djeci oduzima duše koje ga čine mladima, a djeca tako postaju prava mala čudovišta koja će ubijati svakoga koga im on dovede. 


Charlie Manx ima sposobnost da svojim umom napravi rascjep između stvarnog svijeta i svijeta mašte. To mu omogućuje njegova „Utvara“ koja djecu vozi u taj svijet. No tu je i Victoria McQueen, žena koja ima sposobnost pronalaženja izgubljenih stvari i osoba, a kada se susretnu ove dvije sposobnosti kreće vrtlog događaja koji će vam potpuno pomutiti um. Vic je još kao djevojčica shvatila da svojim biciklom uspijeva prijeći most koji ju vodi u drugu dimenziju i do stvari ili osoba koje treba pronaći. Jednom kada se Vic suoči s Manxom i spriječi ga u otimanju djece, ona postaje prva kojoj se Manx želi osvetiti. A jednog dana kada Vic dobije sina, Manx će doći na svoje. 

Joe Hill u ovoj knjizi spretno kombinira sadašnjost i prošlost, bez da se zanimanje za radnju imalo izgubi. Vjerujte, ovo je jedan odličan horor roman u modernijoj verziji, ovo je jedna kompleksna, jeziva i uvrnuta priča nesvakidašnje tematike u kojoj ćete uživati od samog početka. Hrabrost da krene očevim stopama zaista se isplatila. Joe piše vrlo impresivno, a manje od toga nisam ni očekivala. Zavalite se u „Utvaru“ i doživite nevjerojatnu vožnju u Božićnu zemlju. Naravno, ako za sve to imate hrabrosti! ;)

Primjedbe