Zamračenje, Ragnar Jόnasson

Naslov: Zamračenje
Autor: Ragnar Jόnasson
Broj stranica: 243
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10
Knjigu kupite OVDJE


Island je jedno od najsigurnijih mjesta na planetu. Ovu će činjenicu vrlo brzo poljuljati vijest o pronađenom tijelu muškarca koji je nedvojbeno pretučen do smrti. Vijest o ubojstvu odjeknut će Islandom, a naročito Siglufjörðurom, gradićem na sjeveru Islanda, s malim brojem stanovnika koji se međusobno poznaju. Ubijeni muškarac radnik je koji je sa svojim timom radio na probijanju novog tunela u blizini ovog gradića.

Iako je na Islandu ljeto, sunčane se arktičke noći pretvaraju u tamu zbog vulkanske erupcije na jugu zemlje. Čini se kao da će se cijeli Island uskoro zamračiti, dok se mladi policajac Ari Thόr i njegovi kolege bore da ovaj slučaj što prije riješe, niti ne sluteći da će uskoro ući u utrku s vremenom nebi li spasili još nečiji život.

Napeto, mračno i jezivo štivo koje vas potpuno obuzima već od prve stranice. Cijelo vrijeme tijekom čitanja pratio me neki jeziv osjećaj, kao da to ubojstvo nije najgore što se dogodilo nego da najgore tek slijedi. Velika pohvala autoru za detaljan prikaz krajolika i atmosfere koja ostavlja dojam kao da se i vi nalazite na hladnom Islandu i čekate da prođe da gusta magla, nebi li napokon saznali istinu.

Odličan zaplet s većim brojem likova koje autor vrlo spretno uvodi u priču, dok ćete se za neke od njih  zapitati jesu li uopće važni za cijeli slučaj. Odlična, detaljna karakterizacija likova pri čemu svaki lik ima neku svoju priču, neku tajnu iz prošlosti koja bi možda mogla imati veze s ubijenim muškarcem.

Poglavlja su kratka i brzo se izmjenjuju, a cijela priča proteže se na svega dvjestotinjak stranica na kojima se autor drži više-manje samo onog bitnog, bez puno okolišanja i to mi se zapravo baš sviđa. Knjigu ćete brzo pročitati, ne gubeći pritom vrijeme na nepotrebne detalje koji vas obično samo odvlače od onog najbitnijeg. Od mene imate veliku preporuku, a moram priznati i da mi je ovaj nastavak iz serijala Mračni Island čak i bolji od prvoga. S velikim zanimanjem odmah krećem na čitanje idućeg nastavka. 😊

Primjedbe