Napuklina, Ragnar Jόnasson

Naslov: Napuklina
Autor: Ragnar Jόnasson
Broj stranica: 284
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10
Knjigu kupite OVDJE


Na police je tek stigao treći Jόnassov roman u izdanju Znanja, a ja nisam mogla izdržati da ga odmah ne pročitam. Obzirom da sam prije par dana završila s čitanjem romana Zamračenje, bilo je logično odmah nastaviti čitati dalje. J Od prve stranice me potpuno uvukao u radnju i pročitala sam knjigu u roku dva dana. Jednim dijelom žalim zbog toga jer je kratko trajalo, ali zaista sam uživala u čitanju. J

U ovom nastavku Mračnog Islanda autor istodobno kombinira čak tri priče, a do samog kraja nećemo otkriti jesu li one međusobno povezane i kako. Opet upliće puno likova, a o svakome od njih ispričat će nam ponešto, a možda otkriti i poneku tajnu koja se veže za slučajeve. Cijeli roman obavijen je mnoštvom tajni i misterija koje će se polagano otpetljavati kako se knjiga približava kraju.

Odličan zaplet kojeg prate čak tri slučaja; nestanak djeteta, smrt mladića koji je namjerno pregažen autom te jedan stari slučaj iz pedesetih godina prošlog stoljeća u kojem je žena preminula pod tajanstvenim, neobičnim okolnostima, a slučaj nikada nije u potpunosti rasvijetljen. Ari Thόr i inspektor Tόmas imaju pune ruke posla u vrijeme dok se u Siglufjörðuru iznenada pojavljuje smrtonosni virus, a gradić je stavljen u karantenu.

Obožavam njegov elegantni, minimalistički stil pisanja u kojem nema niti jedne riječi viška. Autor se izrazito fokusira na ono najbitnije i pri tome nas nimalo ne odvlači od radnje niti zamara s nepotrebnim podacima. Vrlo pametno kombinira slučaj otmice, starih neriješenih ubojstava, političkih skandala pa i virusa koji je potpuno izolirao gradić. Iako se čini da istodobno pratiti tri slučaja može biti prekomplicirano i naporno, vjerujte da je autor to odlično odradio i ničega u ovoj knjizi nema niti previše niti premalo. Kako se kraj bliži, tako autor polagano rješava sva tri slučaja, a da vas pri tome opet uspije iznenaditi. Od srca preporučam sva tri nastavka Mračnog Islanda i s nestrpljenjem čekam idući. Uopće ne iznenađuje činjenica da je Jόnasson proglašen jednim od najboljih islandskih autora krimića. Njegov način pisanja zaista odiše kvalitetom i svidjet će se svim ljubiteljima klasičnih trilera obavijenih tajnama.


Primjedbe