Priča o plavom planetu, Andri Snar Magnason

Naslov: Priča o plavom planetu
Autori: Andri Snar Magnason
Broj stranica: 95
Cijena : 89,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 10/10


Plavi planet bio je naizgled običan planet; sunce i mjesec kružili su oko planeta, nebom su plovili oblaci, noću su svjetlucale zvijezde, a vjetar je njihao travu i cvijeće. Plavi je planet bio pun prirodnih ljepota, no to nije ono po čemu se ovaj planet izdvajao od drugih. Naime, na ovom su planetu živjela samo djeca. Bilo je tu male djece, velike djece, mršave i debele, plavokose i crnokose, ali niti jedne odrasle osobe. Djeca su bila potpuno slobodna, nitko im ništa nije naređivao, jela su, igrala se i spavala kada su to htjela. Na planetu nije bilo igračaka pa su se djeca zabavljala loveći krijesnice, penjajući se po stijenama, skakajući u more, skupljajući školjke ili promatrajući morske kornjače. No njihov će se miran život na ovom planetu uskoro potpuno promijeniti.


Jednog dana na njihov planet sleti svemirska raketa s prvom odraslom osobom čudnog imena Sretnislav. On djecu brzo uvjeri kako im život može učiniti puno zabavnijim ako mu zauzvrat daju samo malo svoje mladosti. Tako im Sretnislav ostvari njihovu najveću želju - da mogu letjeti. Potom učini da sunce sija i dan i noć te ispuni još nekoliko dječjih želja, a sve to za još malo njihove mladosti. No uskoro djeca shvate kako Sretnislav ipak nije tako dobronamjeran kako se činili na početku te da njihova beskonačna zabava sada i više nema toliko smisla jer su ostali bez mladosti. Kako će djeca vratiti svoju mladost i riješiti se čudnog posjetitelja Sretnislava, otkrijte u ovoj knjizi prepunoj avanture i zabave u kojoj će podjednako uživati i odrasli i djeca.

Knjiga je prevedena na preko 30 jezika, a prvi je put objavljena 1999.godine. Islandski autor Andri Snar Magnason proslavio se ovom knjigom koja je na Islandu ujedno i prva knjiga za djecu koja je nagrađena Islandskom književnom nagradom.

Ovo je predivna priča o prijateljstvu, zajedništvu, poštovanju i odgovornosti. Postavlja se pitanje što smo zaista spremni učiniti kako bi se ostvarila neka naša želja i razmišljamo li kako naše odluke utječu na ljude oko nas? Knjiga također obrađuje i teme vezane uz prirodne ljepote i odgovornost prema okolišu, a nakon čitanja malo ćemo se zamisliti o tome kako se zaista ponašamo prema našem planetu i koliko malo cijenimo sunčev sjaj, zelene šume ili kišu. Priča je prepuna pouka koje će svako dijete prepoznati jer je pisana jednostavnim jezikom, a zabavne ilustracije još će bolje dočarati i upotpuniti priču.

Primjedbe