Ichigo ichie, H. Garcia i F. Miralles

Naslov: Ichigo ichie
Autori: Hector Garcia i Francesc Miralles
Broj stranica: 142
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 8/10


Ichico ichie – ove dvije riječi imaju jedno veliko, nedvosmisleno značenje, a ono bi otprilike glasilo ovako: ono što živimo u ovom trenutku nikada se neće ponoviti. Dakle, ichigo ichie želi istaknuti važnost svakog trenutka kojeg proživljavamo, jer on je jedinstven, neponovljiv, on je prilika koja nam se neće pružiti dva puta.

Ovo sigurno nije nešto novo što čujete i sigurno smo svi svjesni prolaznosti života, no ono što redovito zaboravljamo je to da bismo zaista trebali pokušati uživati u svakom danu i svakom trenutku. Često smo pretjerano prepušteni svakodnevnim obvezama i brigama pa od njih ne vidimo koliko su važni svi trenuci i koliko naše pažnje zaslužuju.

Japanska kultura blisko je povezana s ichigo-ichiejem, a ovim se izrazom Japanci koriste ponajviše u ove dvije situacije: prilikom prvog susreta s nepoznatom osobom te prilikom susreta s osobama koje već poznaju, ali žele istaknuti jedinstvenost svakog susreta.

Osim što će vas upoznati s mnogim očaravajućim aspektima japanske kulture, ova će vam knjiga dati priliku da naučite njegovati i prakticirati ichigo-ichie te pokazati kako voditi ispunjeniji i sretniji život, bez puno osvrtanja na prošlost i bez uznemiravanja zbog budućnosti. Bolje rečeno, ova će vam knjiga pokazati kako da živite upravo u ovom trenutku, punim plućima. Također, pojasnit će nam i kako na to sve utječu naše emocije poput straha, tuge, ljutnje ili veselja.

Knjiga je podijeljena na tri dijela: ljepota prolaznoga, živjeti ichigo-ichie te mala škola ichigo-ichieja. Nisam ljubitelj knjiga koje su samo puko nabrajanje onog što trebamo ili ne trebamo činiti, pa mi se zato posebno svidjela ova knjiga. Nudi jako puno praktičnih primjera i savjeta kako zaista naučiti živjeti u sadašnjosti, kako se prepustiti svakom trenutku, kako se pomiriti s nesavršenostima i uživati u onom što imamo sada, kako naučiti gledati i slušati drugačije, kako se pomiriti sa samim sobom i uživati u samoći i vlastitom društvu. Ovo je jedna umirujuća, ali motivirajuća knjiga koja je na mene djelovala opuštajuće. Potiče na pozitivno razmišljanje i nudi puno toga za naučiti i promijeniti u vlastitom svakodnevnom životu. Preporučam da isprobate!

Primjedbe