DNK, Yrsa Sigurđardόttir

Naslov: DNK
Autor: Yrsa Sigurđardόttir
Broj stranica: 405
Cijena : 119,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10


Četiristo stranica ove knjige doslovno će vam proletjeti kroz prste. Time želim reći da se knjiga prilično brzo čita jer je prije svega jako zanimljiva, a napetost kreće već s prvom stranicom. Stravično, brutalno i posve neuobičajeno ubojstvo mlade žene glavna je tema ovog romana, dok je mjesto radnje islandski glavni grad Reykjavik. To vam puno govori o atmosferi u knjizi; ona je konstantno mračna i hladna, a to cijelu priču čini jako jezivom.


Elisa je bila mlada žena, majka troje djece, a u njenom braku sa suprugom Sigvaldijem činilo se kao da sve štima. Prihvaćena među prijateljima i radnim kolegama, Elisa je bila osoba kojoj nitko ništa nije zamjerao. Tko bi onda i zašto okončao njen život na tako brutalan način? Ubojstvo se dogodilo kada je njen suprug bio u inozemstvu, a cijelom događaju svjedočila je njihova sedmogodišnja kći koja, potpuno traumatizirana, o tome uopće ne želi govoriti.

Slučaj će pripasti pomalo neiskusnom detektivu Huldaru i psihologinji Freyji, a kada pronađu tijelo još jedne žene ubijene na vrlo sličan način, njih će dvoje morati pronaći način kako uloviti ubojicu unatoč zajedničkoj prošlosti koja prilično otežava njihovu suradnju.

Autorica (čije prezime ne znam i nikad neću znati pročitati 😊) donosi hladan, mračan i jeziv triler, dostojan ovog žanra, koji je na nekim stranicama jako mučan i težak za čitanje. Priča je u potpunosti nepredvidiva, a rasplet će vas odvesti na totalno drugu stranu, putem kojim ste najmanje očekivali.  Roman prvenstveno karakterizira detaljan opis likova, vrlo realističan prikaz hladnog sjevera i stravičnih ubojstava koja tjeraju strah u kosti. Svim ljubiteljima trilera i hororaca ovo će biti prava poslastica, a bit ćete još sretniji kad vam otkrijem da je ovo tek prvi roman u seriji romana o psihologinji Freyji i detektivu Huldaru. Autorica uspjeva u tome da se čitatelj vrlo brzo poveže s likovima, da se zainteresira za njihovu priču i da s nestrpljenjem iščekuje idući roman. Ja vam ovaj od srca preporučam i veselim se nastavku! 😊

Primjedbe

Objavi komentar