Sve smo pokušali!, Isabelle Filliozat

Naslov: Sve smo pokušali!                    
Autori: Isabelle Filliozat
Broj stranica: 175
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Egmont Puls
Moja ocjena: 9/10



Koliko vas je puta djetetov plačljivi ispad izbacio iz takta? Koliko puta ste bili prilično frustrirani jer vaše dijete radi upravo ono što ste ga upozorili da ne smije raditi? I koliko puta ste pomislili da to radi namjerno, kako bi vam se suprotstavilo ili pokazalo svoju tvrdoglavost? Vjerojatno nema broja ovim situacijama, ali pred vama je knjiga koja će vam pomoći riješiti ovakve scene, bitno je samo da ju čitate i prihvatite otvorena srca i uma. Vjerujte, za svako djetetovo ponašanje postoji pojašnjenje, ali valja prvo krenuti od uzroka, a ne biste vjerovali, uzrok smo vrlo često mi – roditelji!

Ono što autorica pokušava posebno naglasiti u ovoj knjizi je to da moramo prestati tražiti jedno rješenje koje vrijedi za sve konfliktne situacije s vašim djetetom. Ne postoji jedno rješenje jer se ne radi niti o jednom uzroku ponašanja ili ispada. Okanite se traženja savršenog rješenja koje pali za svako dijete jer to ne postoji, a i sva djeca su različita, baš kao i njihovi roditelji. Umjesto toga, potrudite se shvatiti zašto se vaše dijete tako ponaša, što ga je na to potaknulo.

Djeca prolaze kroz brojne faze tijekom svog rasta i razvoja, a mi roditelji rijetko kada zastanemo i pomislimo: „Hej, pa on/a je samo dijete! Zašto ja od njega očekujem da se ponaša kao odrasla osoba?“ Shvaćamo li zapravo koliko toga namećemo svojoj djeci, koliko od njih tražimo ili zahtijevamo? Oni ne pričaju isti jezik kao mi, oni su samo djeca, njihov je mozak još u razvoj, a svijet oko sebe tek počinju otkrivati. Koliko je normalno da od njih očekujemo da shvate zašto baš danas moraju ići u vrtić, zašto baš sada ne smiju pojesti čokoladu ili zašto baš za pola sata trebaju ići spavati? Naša očekivanja i zahtjevi su upravo to protiv čega se djeca često bore i reagiraju protivljenjem, plakanjem, ispadom bijesa ili na neki drugi, nama neprihvatljiv način.

Uz ovu ćete knjigu naučiti što možete očekivati od svog djeteta, a sve u skladu s njegovim godinama te kako reagirati i spriječiti ispade bijesa ili nekontrolirani plač. Kroz 12 poglavlja autorica će pojasniti uzroke djetetovih ponašanja u dobi od prve do pete godine te vam pomoći da svoje dijete bolje razumijete i samim time budete bolji roditelj. Uz vrlo razumljiv tekst, jako korisne savjete i primjere, tu su i ilustracije koje će čitanje učiniti još zabavnijim, lakšim i zanimljivijim.

Primjedbe