Sve same laži, Clare Mackintosh

Naslov: Sve same laži              
Autor: Clare Mackintosh
Broj stranica: 440
Cijena : 119,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 8/10


Kao prvo, voljela bih istaknuti da Clare Mackintosh spada pod meni draže autore i to prvenstveno zbog kvalitete i načina pisanja, zbog iznimnih zapleta u njenim knjigama, neočekivanim preobratima, zanimljivim likovima, pričama koje se čitaju u jednom dahu i potiču na razmišljanje.

Za sve koji ne znaju puno o ovoj autorici, Clare Mackintosh provela je dvanaest godina u policiji, ponajviše u odjelu za kriminalističke istrage. Stvarni događaji potaknuli su ju na pisanje romana kada je 2011. godine napustila policiju i postala slobodni novinar. Njen prvi roman Pustila sam te, ujedno i moj najdraži od tri objavljena u Hrvatskoj, napisala je inspirirana stvarnim događajem koji se zbio u prosincu 2000. godine, a na njega je ponajviše utjecala i smrt autoričina sina. Roman Pustila sam te bio je bestseller prema Sunday Timesu i ujedno najbrže prodavan krimi roman 2015.godine. Nakon ovog, u Hrvatskoj je objavljen roman Vidim te, a zadnje objavljen je upravo roman Sve same laži u izdanju Mozaik knjige.

Romanom Sve same laži autorica ponovno pokazuje kvalitetu svog pisanja i sposobnost da čitatelja uvjeri u sve ono suprotno istini, a da vas na kraju ostavi zaprepaštenima jer je istina bila puno dalje od onoga što ste očekivali. Kako i sam naziv kaže, u romanu se isprepliću laži jedna za drugom pa do zadnje stranice nećete otkriti pravo stanje stvari, a čak je i kraj takav da ostavlja neka otvorena pitanja i potiče na razmišljanje.

Glavnoj junakinji ovog romana, Anni Johnson, ovo je najteži period u životu. Prije gotovo dvije godine njezin otac počinio je samoubojstvo, a samo pola godine poslije, njezina majka također je odlučila oduzeti si život, na identičan način. Što su roditelji skrivali od Anne i što ih je natjeralo da ovako odluče napustiti kćer i jedno drugoga? Suprug Mark i kćerkica Ella jedini su koji joj daju snagu kako bi prihvatila dva neobjašnjiva samoubojstva i nastavila živjeti, znajući da su ju roditelji svjesno napustili. Međutim, na godišnjicu smrti svoje majke, Anna će dobiti čudnu, jezivu poruku koja asocira na to da je samoubojstvo ipak bilo planirano ubojstvo. Istraga će ponovno biti pokrenuta, a taman kada je pokušala nastaviti sa svojim životom, Anna će biti uvučena u vrtlog laži i prijetnji koji će još više pomutiti i otežati situaciju u kojoj se našla.

Samim sadržajem vas neću puno zamarati i otkrivati previše, samo ću naglasiti da su likovi u knjizi vrlo zanimljivi, iako ne ulijevaju povjerenje. Tema je zanimljiva i uzbudljiva od samog početka, radnja prilično brza i prevrtljiva, istina i laži prožimaju se kroz cijeli roman, a vi nećete znati kome vjerovati. Tipične karakteristike romana ove autorice, zar ne? Od mene imate veliku preporuku i zaista se nadam da će vam ova knjiga uskoro dospjeti u ruke. Već danas ju možete naručiti na webshopu Mozaik knjige kliknete li na slijedeću poveznicu: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pretprodaja-sve-same-lazi/

A evo i recenzije na knjigu Vidim te! ;)

Primjedbe