Savršena majka, Aimee Molloy

Naslov: Savršena majka                         
Autor: Aimee Molloy
Broj stranica: 334
Cijena : 119,00 kn
Izdavač: Stilus
Moja ocjena: 8/10


Nakon trudnoće, procesa koji traje devet mjeseci i koji budućoj majci donosi mnoštvo fizičkih promjena, slijedi porod i dolazak vaše bebe na ovaj svijet, što pak donosi još novih promjena na koje se obično nije moguće unaprijed pripremiti. Majka se sada suočava s osjećajem nesigurnosti, strahom od nepoznatog, raznim pritiscima koji dolaze sa svih strana i upućuju na to kako biti majka. Iz silne ljubavi i želje prema djetetu, ali i društveno nametnutih normi da je dijete sada najvažnije, majke često zanemaruju same sebe i teže samo jednom cilju: biti savršenom majkom.

Ovaj roman prati priču novopečenih majki koje se pokušavaju uživjeti u novu ulogu najbolje što znaju, unatoč pritiscima koji dolaze iz modernog svijeta, pa istovremeno žongliraju između toga da svojoj bebici pruže sve što joj treba, da se pritom psihički i fizički što prije vrate u normalno stanje i naravno, da ne zaborave na partnera i svoju ulogu supruge.

Puno je izazova s kojima se susreću svakim danom, ali ipak je malo lakše kada to mogu podijeliti s drugim majkama. Zato je tu grupa Svibanjskih majki – skupina žena koje su svoje bebe donijele na svijet u istom mjesecu, a sada se dvaput tjedno sastaju kako bi razmjenjivale priče i iskustva i tako jedna drugoj olakšale majčinstvo. Neke mame bi im se tek tu i tamo pridružile, ali četiri mame bile su prilično redovite na sastancima: Nell, Francie, Winnie i Colette.

Svaka od ovih majki majčinstvo je prihvatila na svoj način i baš zato su jedna drugoj predstavljale potporu i pružale pomoć korisnim savjetima. Shvativši da je sve o čemu pričaju upravo majčinstvo i da bi im dobro došao kratak predah, jedna od njih predlaže izlazak bez beba, kako bi se konačno malo opustile i barem na par sati odmaknule od ove teške uloge.

Umjesto da taj izlazak pamte po dobroj zabavi, nažalost ovaj će izlazak obilježiti jedan strašan događaj. Naime, upravo je za vrijeme njihovog izlaska oteta Winnieina beba koju je tu noć ostavila s dadiljom Almom. Od ove noći kreće trinaest dana zapetljane istrage, policijskih ispitivanja i medijskih uplitanja u strašan događaj koji svakoj majci predstavlja najgoru noćnu moru.

Knjiga je prilično pitka, stranice ćete brzo okretati zbog zanimljive i napete radnje, tajnovitih likova i mračne atmosfere koju će otmica donijeti. Autorica priču brzo prebacuje s jedne majke na drugu, otkrivajući tako da svaka od njih ima sitne tajne koje ostale majke ne znaju.

Ono što je autorica odlično odradila je upravo realnost i uvjerljivost likova. Njihovi strahovi, nesigurnosti, tjeskobe i pritisci s kojima se bore kao novopečene majke, čine ih stvarnima pa ćete s njima lako suosjećati naročito ako ste i sami roditelji.

Osim uzbudljive priče, odličnog zapleta, brzog prijelaza s jednog lika na drugog, vještog zavaravanja čitatelja i šokantnog završetka, ova knjiga donosi i pozadinsku priču o najtežoj životnoj ulozi žene, o modernom roditeljstvu koje na nas stavlja ogroman teret i postavlja zadatak pred sve žene, a to je da budu savršene majke i supruge. Autorica na dramatičan način iznosi strahove i probleme današnjih majki i ostavlja otvoreno pitanje: što smo sve spremne učiniti da budemo najbolje majke našoj djeci? Upravo su ovo razlozi zašto je pred vama jedan od boljih trilera s obiteljskom tematikom, pa ne čudi činjenica da će ova priča uskoro osvanuti i na velikim ekranima.

Primjedbe