Planina straha, Augustin Martinez

Naslov: Planina straha            
Autor: Augustin Martinez
Broj stranica: 441
Cijena : 129,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10


Pred vama je književni prvijenac španjolskog scenarista i pisca Augustina Martineza. Knjiga po kojoj je snimljena i TV-serija, donosi mučnu i napetu priču o nestanku dviju djevojčica.

Monteperdido je izolirano selo u Pirenejima, obilježeno strašnom tragedijom koja do danas nije razriješena. Naime, ovdje su prije pet godina, na povratku iz škole, nestale dvije jedanaestogodišnje djevojčice, Lucija i Ana. Nakon opsežne potrage za djevojčicama, lokalna policija ih nikada nije pronašla, kao ni čovjeka koji ih je oteo.

Nakon što se nedaleko od Monteperdida dogodi prometna nesreća, a putnica u automobilu jedna je od nestalih djevojčica, ponovno kreće istraga, ovaj put s pojačanjem; inspektorica Sara Campos i njezin šef Santiago Bain iz Madrida su poslani kako bi pomogli lokalnoj policiji koja je davnih dana odustala od traženja Lucije i Ane.

Priča cijelo vrijeme održava polagani tempo, s tek ponekim preokretom i ubrzanjem. Zasigurno da je knjiga mogla biti nešto kraća od 400 stranica, ali i taj polagani ritam ima svoje čari. Napetosti i iščekivanja u ovoj knjizi ne nedostaje, a iako ćete i sami vrlo brzo shvatiti da su gotovo svi likovi sumnjivi, do samog kraja nećete moći zaključiti je li djevojčice oteo neki mještanin ili netko izvan Monteperdida.

Pisac je ovu tragičnu priču savršeno stopio s atmosferom u selu i surovom prirodom Pireneja kojoj se turisti dive, a samo mještani znaju koliko opasna može biti i kakve sve tajne skriva. Međuodnosi građana i opasnosti koju planine skrivaju dodatno otežavaju slučaj, ali i uokviruju cijelu priču. Uznemirujuća i emocionalno teška priča koja će se svidjeti ljubiteljima psiholoških trilera, naročito ako volite tematiku otmica i nestanka ljudi.

Kompleksni likovi koji naočigled skrivaju svaki svoje tajne, bile one vezane za slučaj ili ne, dodatno će zakomplicirati istragu koja je još prije pet godina otišla u krivom smjeru, bez nade da će djevojčice ikada biti pronađene. Pisac donosi neočekivan i šokantan rasplet situacije, pa ova teška priča napokon dobiva svoj kraj, a hoće li stanovnici sela napokon pronaći mir ili će sudbina djevojčica biti zauvijek ugašena, otkrijte u ovom odličnom romanu. 

Primjedbe