Preživjele, Riley Sager

Naslov: Preživjele                     
Autor: Riley Sager
Broj stranica: 407
Cijena : 119,00
Izdavač: Fokus
Moja ocjena: 8/10

Knjigu možete kupiti ovdje!


Svašta se danas svrstava u žanr trilera; u zadnje vrijeme čitam knjige koje su trileri, a donose tek malo napetosti i psihičkog propitkivanja, što za mene nije pravi triler. No s ovom knjigom bilo je stvarno drugačije. Punim pravom svrstana pod trilere, u ovoj knjizi ne nedostaje napetosti niti krvavih scena. Osjećaj straha i neizvjesnosti postojan je od prve do posljednje stranice.

Priča prati Quincy, djevojku koja je preživjela napad pomahnitalog ubojice koji je ubio sve njene prijatelje dok su se jedne večeri zabavljali u Borovoj kolibi. Ona je pukom srećom preživjela jer je uspjela pobjeći. Na njenu (ne)sreću cijelog događaja se ne sjeća u potpunosti. Zna da ju je spasio policajac Coop dok je trčala šumom s tri ubodne rane, koje srećom nisu bile toliko opasne.

Danas Quincy živi normalnim životom, daleko od tog događaja, ima zaručnika Jeffa i uspješno vodi food blog. Ponekad posegne za alkoholom ili pokojom tabletom kako bi sjećanja i dalje ostala duboko zakopana.

Quincy dijeli sudbinu s dvjema djevojkama, Lisom i Samanthom, koje su preživjele slične napade, a u javnosti su poznate kao Preživjele djevojke. Svaka od njih nosi se s time na svoj način, daleko od javnosti, ali njihova zajednička sudbina je neizbježna. Quincy se ponekad viđa s Coopom koji je nakon tog događaja na neki način postao njen zaštitnik. Ovaj put Coop joj dolazi nenadano, s jednom viješću koja će Quincy ponovno vratiti u prošlost.

Naime, jedna od dviju preživjelih djevojaka je pronađena mrtva. Iako se isprva sumnjalo na Lisino samoubojstvo, sve se više čini kako Lisa ovaj put nije uspjela izbjeći napad. Ova vijest pokreće niz događaja koji će spojiti Quincy i Samanthu, a njihova prošlost ponovno će pokucati na vrata. Je li moguće da im se opet događa ono što su jednom jedva preživjele? Ponavlja li se njihova prošlost ili je Lisina smrt samo slučajnost?

Riley Sager donosi napetu priču vrijednu čitanja, punu zanimljivih zapleta i neočekivanog završetka. Jedina zamjerka je pomalo razvučena radnja na preko 400 stranica, koja bi svakako mogla biti malo brža. No bez brige, i ovaj broj stranica ćete brzo pročitati jer knjiga jednostavno zove na još i još. Priča nikako nije nešto već viđeno, a kombinacija prošlosti i sadašnjosti pojačava napetost i neizvjesnost u knjizi. Obzirom da se radi o romanu prvijencu, moram reći da je Riley pokazao kvalitetu u svom pisanju i da s veseljem iščekujem njegov idući roman.

Primjedbe