Pismo, Kathryn Hughes

Naslov: Pismo             
Autor: Kathryn Hughes
Broj stranica: 309
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 9/10

Knjigu možete kupiti OVDJE


Pismo je prvi roman britanske autorice Kathryn Hughes, što se po njenom načinu i kvaliteti pisanja ne može niti naslutiti. Pismo ima sve elemente knjige koju otvorite i ne zatvarate dok ne pročitate do kraja. Razlog tome je prvenstveno zanimljiva priča, neizvjesna do samog kraja.

Autorica u svom pripovijedanju kombinira priče iz prošlosti i sadašnjosti, što ih čini još zanimljivijima i neizvjesnijima. Dvije naizgled nespojive priče, udaljene desetljećima, gotovo da će se ispreplesti, a nepročitano pismo koje će pronaći zlostavljana žena 34 godine kasnije pokrenut će lavinu događaja. Kako se knjiga bliži svom kraju, tako ćemo sve više uočavati povezanost jedne priče s drugom.

1939. godine, na samom početku Drugog svjetskog rata, Billy će svojoj voljenoj Chrissie napisati pismo, no ono neće biti pročitano do 1973. godine kada ga Tina slučajno pronađe u starom kaputu. Neopisivo je to koliko je jedno pismo utjecalo na toliko života i kako je nesreća jedne žene u prošlosti izazvala sreću kod druge žene, desetljećima poslije.

Priča se ponajviše vrti oko Tine, zlostavljane žene koja će pronaći pismo i Chrissie, žene kojoj je pismo bilo namijenjeno, ali do nje nikada nije stiglo. Pokušavajući pronaći autora i primatelja pisma, Tina će nesvjesno pokrenuti događaje i pritom utjecati na svoj, ali i na tuđe živote.

Autorica donosi izrazito zanimljivu i dirljivu priču s elementima ljubavnog i povijesnog romana, a čitatelja brzo uvlači u događanja i drži vas u neizvjesnosti do samog završetka. Likovi su zanimljivi i lako se s njima povezati, naročito likovi Tine i Chrissie koje utjelovljuju dvije osobe koje nimalo nisu zaslužile sudbine koje su ih zadesile i naprosto ćete do samog završetka samo željeti da ove dvije žene napokon dobiju sreću i ljubav koju su zaslužile.

S jedne strane imamo priču o velikoj mladenačkoj ljubavi koja nije naišla na odobrenje roditelja, a mogla je to biti ljubav za cijeli život, dok je s druge strane priča o bračnim događanjima između dvoje ljudi koji su gotovo zaslijepljeni od ljubavi; njegova ljubav, posesivnost i ljubomora graniče s ludošću, a ona mu svaki put oprašta i vjeruje njegovim riječima kada kaže da ju više nikada neće udariti.

Knjiga ostavlja dubok dojam na čitatelja; barem je na mene tako djelovala pa ne sumnjam da će tako djelovati i na druge. Ne možete pročitati ovu knjigu, a ne zapitati se kako je to kad cijeli život žalite za neostvarenom ljubavi, za onim što je moglo trajati cijeli život, a bilo je prekinuto zbog sebičnost i zlobe drugih ljudi. Neopisiva je snaga ovih dviju žena, a njihova moć za oprostom i vjerom u dobrotu je neiscrpna. Tuga i bol koju osjećaju potpuno je vidljiva drugim ljudima, samo ne njima samima. Ostaje samo pitanje je li sve moglo završiti drugačije da su se više borile i manje mislile na druge, a više na sebe.

Netipičan ljubavni roman koji donosi tužne ljubavne priče i ne obiluje sretnim i stastvenim scenama kako to u većini ljubavnih romana bude. Ovaj roman puno je više od toga; priča o oprostu, nemogućim i izgubljenim ljubavima, emocionalnim patnjama, tužnim sudbinama i neočekivanim posljedicama. Zaista sam uživala u čitanju pa ga isto tako preporučam i vama! ;)

Primjedbe