(ne)zrelost, Gabbie Hanna

Naslov: (ne)zrelost                   
Autor: Gabbie Hanna
Broj stranica: 248
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 8/10


Tekstovi bez velikih slova i interpunkcijskih znakova, zanimljive ilustracije koje još jače dočaraju pročitano. Poznato? Da, s ovakvim načinom pisanja već nas je upoznala Rupi Kaur i ostavila dubok dojam na čitatelje. Evo nam još jedne autorice koja piše na vrlo sličan način, ali ono o čemu pišu prilično je različito, a svakako i dojam koje ostavljaju.

Dok su stihovi kod Rupi prilično emotivni i drže se tema poput ljubavi, tuge, sreće, obitelji i drugih životnih vrijednosti, Gabbie Hanna nam na pomalo humorističan i ironičan način prikazuje probleme i borbe čovjeka u modernom svijetu i njegovoj svakodnevici. Njeni stihovi kreću se od dječjih pjesmica do ozbiljnih, dubokoumnih stihova. Upravo tako nam želi pokazati kako i mi sami često variramo od dječjeg do zrelog ponašanja.

Dok je Rupi svojim stihovima na mene djelovala emotivno, stihovi Gabbie Hanne više su mi bili smiješan i zabavan pogled na ono što nas svakodnevno okružuje i na moderne brige s kojima se svakodnevno susrećemo, poput društvenih mreža, brige oko fizičkog izgleda, poteškoćama u ljubavnim vezama i slično. Ono o čemu autorica piše su situacije svima poznate i u mnogima ćete se vrlo lako prepoznati.

Gabbie Hanna kroz svoje (ne)zrele stihove upućuje upravo na našu (ne)zrelost. Ponekad smo zrele osobe, a često baš poput djeteta patimo zbog neshvaćenosti. Gabbie svakako ima sposobnost da na humorističan način opiše banalne situacije s kojima se susrećemo svakodnevno. Nekima se možda neće svidjeti humor ove autorice ili njen način pisanja, ali ne možete poreći da ona piše o činjenicama i da smo svi manje više upravo takvi kakvima nas prikazuje. Većina mlađih, užurbanih ljudi danas pati od istih simptoma i upravo o tome Gabbie piše.

Kao i Rupi Kaur, i ova autorica je svoju slavu izgradila putem društvenih mreža. Gabbie Hanna zapravo je internetska komičarka i blogerica, a njen Youtube kanal The Gabbie Show bilježi milijune pretplatnika. I to me uopće ne čudi obzirom na tematiku kojom se bavi i na način kako to radi. Gabbie zaista zna nasmijati, a istodobno reći ništa više nego čistu istinu.

Moram priznati da mi se njeni stihovi sviđaju, možda malo više oni zreliji, ali svakako sam se uspjela pronaći u gotovo svakom od njih. Autorica uspijeva puno toga reći kroz malo riječi, a ilustracije svakako pridonose ukupnom dojmu. Odvojite malo vremena za Hannine stihove, zabavit ćete se, a  usput naučiti nešto više o samima sebi ili, ako ništa drugo, shvatiti da u svojim brigama niste sami. Dobra stvar je što pjesme u knjizi nisu povezane, možete ih čitati po želji, samo neke ili sve redom, ostavljam vama na izbor. J

Primjedbe