Lažljivac među nama, Karen M. McManus

Naslov: Lažljivac među nama               
Autor: Karen M.McManus
Broj stranica: 293
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 8/10


Petero učenika srednje škole u ponedjeljak je poslano na produžnu nastavu kod profesora Averya zbog posjedovanja mobitela na njegovoj nastavi. Profesor Avery veliki je protivnik tehnologije u školi, pa premda svih pet učenika tvrdi da su im mobiteli podmetnuti, on se na to ne osvrće i svejedno ostaju ovdje pisati esej upravo o tehnologiji.

Petero učenika došlo je na produžnu nastavnu, no jedan od njih odavdje neće izići živ. Dok profesor na kratko izlazi iz učionice, Simon ustaje popiti vode. Ubrzo nakon toga ruši se na pod, gušeći se. Iako su mu učenici svim silama nastojali pomoći, Simon je preminuo na putu do bolnice.

Glavni pripovjedači u romanu su tipični stereotipovi iz američkih filmova o srednjoškolcima: štreberica, princeza, sportaš i kriminalac. Takav barem dojam ostavljaju, no čitajući sve dalje i dalje, otkrit ćete da su oni puno više od toga.

Cooper je sportaš, najbolji igrač bejzbola u školi, nada se dugoj i uspješnoj sportskoj karijeri, no ima jednu tajnu koju skriva od svih, čak i od svojih roditelja. Nate je tipičan zločesti dečko, diler koji stalno upada u nevolje, a već sada služi uvjetnu kaznu zbog dilanja trave što je curicama u njegovoj školi izrazito neodoljivo. Addy je školska princeza, svaki dečko u školi ju je barem jednom poželio za svoju curu, no ona je vjerna svom dečku Jakeu. Ipak, možda nije baš toliko bezgrešna. Bronwyn je odlikašica, teži upisu na Yale i nikad, baš nikad nebi bila s nekim poput Natea. No što ako i ona, poput ostalih iz ove ekipe, krije svoju tajnu?

Simon je s druge strane, prilično nepoželjan u školi. Osmislio je aplikaciju pod nazivom Toliko o tome u kojoj otkriva najsočnije tajne svojih školskih kolega. Svi strahuju od toga da će se jednog dana naći na njegovom blogu i biti ismijani od strane cijele škole. Je li se četvero učenika udružilo kako bi spriječili Simona da otkrije tajne svakoga od njih ili su samo žrtve ubojice koji je pomno osmislio plan kako se riješiti Simona?

Ovaj roman ujedno je napet i zabavan, a premda je namijenjen mlađoj publici, mislim da će se apsolutno svidjeti i starijima. Svatko od navedenih pripovjedača donosi svoju stranu priče i svatko je zanimljiv na svoj način. Radnja je brza, nošena čestim preokretima, a na kraju vas čeka neočekivan rasplet. Ponekad ćete biti na strani četvorke, a ponekad sumnjati da zaista jesu krivi za Simonovu smrt. U svakom slučaju, obećavam da ćete stranice brzo okretati i s nestrpljenjem čekati rasplet. J

Primjedbe