Pavle Svirac: Tri savjeta budućem piscu

Za Knjigograd piše Pavle Svirac - Književna Groupie


Savjet #1. Najvažnije je da se dovedeš u situaciju da nemaš baš nikakav drugi izbor nego postati pisac. Znači, preporučljivo je da već u srednjoj školi počneš jako zabušavat, da imaš loše vladanje, da ne dolaziš redovno na nastavu, nije loše ni da padneš pokoji razred i onda nekako na jedvite jade završiš gimnaziju makar i u dopisnoj ili večernjoj školi. Važno je da ne upišeš nikakvu strukovnu školu i ne izučiš nikakav zanat. Tvoj zanat mora jedino biti pisanje. Dakle, moraš zanemarit usavršavanje u ičemu osim u pisanju, a to je u današnje vrijeme gotovo kao da se usavršavaš u izvršavanju obrednog samoubojstva kakvo je na kraju svoje spisateljske karijere počinio Jukijo Mišima. Ti želiš postat pisac i sve ćeš izdržat. Ti si poput Isilovaca koji vjeruju da će nakon ovozemaljskih patnji i nakon što se raznesu bombom završit u raju gdje će im sve muke bit nadoknađene, imat će stotinu žena, raskošnu hotelsku sobu i samo će uživati u votki i avokadu. Baš kao ti kad se proslaviš kao pisac.



Savjet #2. S godinama i iskustvom spoznaješ da u današnje vrijeme, pogotovo u Hrvatskoj, više nitko ne može postat slavan pisac. Možeš samo postat mali grebator za spisateljske stipendije i potpore Ministarstva kulture. Najbolje što ti se može dogodit je da dobiješ jednomjesečni besplatni boravak u spisateljskoj rezidenciji u Pazinu ili Rijeci. Lagano pizdiš jer vidiš da si se bezveze usavršavao i patio za nešto tako jebeno beskorisno kao što je pisanje, književnost. Postaješ kivan, ozlojađen, svi su ti krivi, ruješ po podsvijesti, kriviš roditelje što te nisu više tukli, disciplinirali pa ne bi postao ovo što jesi – poluklošar. Ali sad je kasno, nakon jebanja nema kajanja, prestar si za prekvalifikaciju, a i pisanje ti se uvuklo pod kožu, kao droga.



Savjet #3. Tješi se da život kratko traje i da ćeš ionako uskoro umrijeti. Tješi se i time da ćeš prije smrti, kad ti zbilja voda dođe do grla, napisat veliku knjigu s kojom ćeš pljunut u lice životu, kurčevoj umjetnosti. Knjigu koja će potkopat književnost i nakon koje više nitko neće pokušat ponovit tvoju grešku – da postane pisac.



Primjedbe