Kafić na kraju svijeta, John Strelecky

Naslov: Kafić na kraju svijeta
Autor: John Strelecky
Broj stranica: 140
Cijena:  99,00 kn
Izdavač: Egmont Puls
Moja ocjena: 8/10


Poput većine nas, John živi dan po dan provodeći deset do dvanaest sati u uredu, radeći kao marketinški direktor i, premda u životu nije nesretan, osjeća se kao da život prolazi pored njega dok se on bori za promaknuće ne bi li još više radio. Željan odmora i predaha od posla, uzima slobodan tjedan i, bježeći od svega i svih, zapinje u gužvi na autocesti. Prevrnuta cisterna uzrokovala je zastoj koji će trajati satima pa se John odlučuje krenuti drugim putem.

Nakon nekoliko sati vožnje u nepoznatom smjeru, John shvaća da će uskoro ostati bez goriva, a i njegova glad postaje neizdrživa. Udaljen od civilizacije i već počinje očajavati, kad se pred njim ukaže kafić čudnovatog imena: „Zašto ste ovdje?“

U nadi da će ovdje malo predahnuti i nadasve nešto pojesti, John se rado zaustavlja. Iako je u planu imao samo skupiti energiju i informacije o nastavku puta, John će u ovom kafiću naučiti puno više nego što je mogao zamisliti. Uzima jelovnik kako bi naručio hranu, no na jelovniku spazi tri neobična pitanja: Zašto ste ovdje? Bojite li se smrti? Jeste li ispunjeni?

Uskoro će upoznati tri vrlo zanimljive osobe koje će mu pomoći pronaći odgovore na pitanja iz jelovnika. Konobarica Casey, kuhar Mike i gošća Anne potaknut će Johna na dubokoumna razmišljanja, a osim što će se dobro najesti, uz razgovor s njima promijent će svoj stav o životu i odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja u životu.

Kroz zanimljive priče i savjete John će spoznati smisao života, odgovoriti na postavljena pitanja i naučiti kako uživati svaki dan, bez čekanja vikenda, ljeta, slijedeće godine, itd. Zajedno s Johnom naučite kako uživati svaki dan, kako raditi ono što istinski želite, a ne tragati za novcem i materijalnim stvarima koje vas ionako samo kratkoročno ispunjavaju.

Ova kratka i inspirativna knjiga potaknut će i vas na razmišljanje o tome što zaista želite u životu, koliko se toga odričete radi novca, radi posla kojeg niti ne volite raditi, radi ljudi čije vam prisutstvo uopće niti ne paše i radi mjesta u kojem nerado boravite. Nadahnjujuće, poučno, dirljivo i mudro štivo koje potiče na promjene, daje mudre savjete i mijenja vaš pogled na život.

Uopće ne čudi da je ova knjiga prevedena na dvadeset četiri jezika, postala bestseler i zauzela prvo mjesto na popisu najprodavanijih knjiga, obzirom na tematiku koju obrađuje i na dobro koje čini svima onima koji ju pročitaju. 

Primjedbe