Laži, T. M. Logan

Naslov: Laži
Autor: T. M. Logan
Broj stranica: 448
Cijena:  119,00 kn
Izdavač: Stilus knjiga
Moja ocjena: 9/10


Sve je moglo ispasti drugačije, samo da je Joe tog četvrtka nastavio put kući umjesto što je odlučio slijediti svoju suprugu Mel. Sve je moglo ostati isto. I dalje bi živio mirnim obiteljskim životom uz suprugu i sina Williama. No, nije bilo tako.

Joe putuje prema kući sa svojim četverogodišnjim sinom Williamom kada uočava auto svoje supruge kako skreće na parking hotela Premier Inn u vrijeme kada bi trebala biti na tenisu. William je presretan što su vidjeli mamin auto, pa Joe odlučuje slijediti ju i iznenaditi, no zatiče ju u restoranu hotela kako žustro raspravlja s njihovim obiteljskim prijeteljem Benom. Odluči ju pričekati u garaži hotela, no Mel mu uspijeva umaknuti, ali zato susreće Bena i njihov razgovor završava fizičkim naguravanjem pri čemu Ben pada na pod parkinga, a Williama od straha hvata napadaj astme. Svjestan da Bena ne može ovdje ostaviti bez svijesti, ali isto tako i da mora što prije pomoći svom sinu, Joe odlučuje odvesti sina kući jer u autu ne može pronaći inhalator.

Nakon što je Williamu kod kuće pružio pomoć i njegovo se disanje vratilo u normalu, ponovno sjeda u auto i vraća se u garažu hotela kako bi pomogao Benu. Tamo ne zatiče ni Bena niti njegov auto i s olakšanjem prihvaća činjenicu da je Ben otišao odavdje i da ga očito nije jače ozlijedio. No unatoč ovom olakšanju, ostaje pitanje što je Mel ovdje radila s Benom?

Mel će za ovo imati kratko i jednostavno pojašnjenje, no Joe nije siguran treba li joj vjerovati. Uskoro shvaća da je izgubio mobitel, a istoga dana na svom profilu na Facebooku pronalazi dvije vrlo čudne objave za koje je siguran da ih nije sam objavio, a sve ukazuje na to da ih je objavio Ben.

Uskoro kreće vrtlog događaja koji će u roku par dana u potpunosti zakomplicirati i preokrenuti život prosječnog obiteljskog čovjeka. Malo po malo Joe otkiva sitne laži koje mu je servirala njegova supruga, u čiju je vjernost slijepo vjerovao. Joe joj oprašta sitne laži i vjeruje kako je sve ovo sada iza njih, no nažalost ovo je tek početak.

Vrlo je zanimljivo pratiti priču u kojoj je pripovjedač muškarac, izigrani muž i divan otac, optužen za ono što je najmanje očekivao. Joev će se svijet u jednom danu u potpunosti preokrenuti, a sve ono što je imao u braku s Mel sada se čini kao velika laž.

Moderan roman koji govori o tome koliko tehnologija može biti šteta ako se netko putem nje odluči okomiti na nas. Nismo niti svjesni koliko zapravo oktivamo o sebi samim lajkanjem ili dijeljenjem objava i koliko možemo ugroziti sebe i svoje bliže okrivanjem gdje se nalazimo u određenom trenutku. Tehnologija ne ide u korak s nama nego puno koraka ispred nas, a da toga nismo ni svjesni.

Knjiga je izrazito zanimljiva od prve stranice; bez puno uvoda odmah vas suočava s napetošću, a zavrzlame samo dolaze jedna po jedna. Kratka poglavlja koja se brzo čitaju povećavaju napetost, dok su likovi prilično intrigantni i zanimljivi. Tema je također zanimljiva, obrađuje svakidašnje situacije koje nam omogućava ponajviše tehnologija koja je danas svuda oko nas. Svakako imate moju preporuku za ovu knjigu, pročitat ćete ju brzo, a nakon čitanja razmišljati o tome koliko smo kao ljudi mali i nemoćni naspram tehnologije o kojoj sve više postajemo ovisni.

Primjedbe