Poricanje, Renée Knight

Naslov: Poricanje           
Autor: Renée Knight
Broj stranica: 253
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 8/10



Catherine je četrdesetdevetogodišnja redateljica dokumentarnih filmova. Nedavno se s mužem Robertom preselila u novu, manju kuću jer se njihov sin odlučio osamostaliti i odseliti iz njihovog zajedničkog doma. Nakon što je selidba završila, Catherine će na svom noćnom ormariću zateći knjigu Savršeni stranac. Premda se uopće ne sjeća kako je knjiga dospjela tamo, malo pomalo se zadubljuje u nju i čitajući shvati kako knjiga ima previše sličnosti s njenim stvarnim životom; njenom tajnom koju je sakrila od svih, pa i od same sebe. Što krije napeti roman i tko ga je napisao?

Odmah u slijedećem poglavlju upoznat ćemo Stephena, umirovljenog profesora čija je supruga preminula prije deset godina. Tek je sada smogao snage riješiti se njenih stvari i odjeće, a onda će, prilikom spremanja stvari, pronaći prilično šokantne fotografije koje će potaknuti lavinu događaja.

Radnja će se uskoro zakomplicirati kada Catherinin sin Nicholas zaprimi istu knjigu, a čitajući je niti ne nasluti da otkriva majčinu tajnu u koju je i sam uvučen. Uskoro će knjigu zaprimiti i njezin suprug, zajedno s fotografijama za koje je Catherine smatrala da ih nitko nikada nije vidio osim nje. Dvadeset godina nakon stravičnog događaja, za kojeg samo ona zna, Catherine je primorana ponovno se suočiti s njim, ali ostaje pitanje tko će joj vjerovati u to što se dogodilo?

Knjiga je ovo o knjizi koja će potaknuti mnoštvo događaja, otkriti dugo skrivane tajne i zamrsiti mnoge živote. Knjiga prepuna tajni, boli, majčinske ljubavi, a sve govori o tome koliko smo daleko spremni otići kako bi zaštitili svoje bližnje i kako bismo postigli pravdu. Može li nas ljubav i bol zaslijepiti toliko da okrivimo potpuno nedužne ljude?

Uzbudljiva priča od samog početka, bez naglih preokreta, ali podjednako zanimljiva od prve do posljednje stranice. Skroz do samog kraja nećete znati što Catherine zaista skriva i zašto knjiga koju čita nikako nije smjela doći u ruke njenog supruga i sina. Da bi ovo bio izvrstan psihološki triler nedostajalo mi je malo više preokreta; nečega što bi promijenilo ritam kojim se radnja kreće, pa tako ne mogu reći da je „žestoko napet“ kako stoji na naslovnici knjige, ali svakako mnogim drugim vrijednostima zaslužuje vašu pažnju.

Primjedbe