Alex, Pierre Lemaitre

Naslov: Alex
Autor: Pierre Lemaitre
Broj stranica: 328 stranica
Cijena:  99,00 kn
Izdavač: Fokus komunikacije
Moja ocjena: 9/10



Lijepa tridesetogodišnja Alex živi u Parizu, posao obavlja u stanu u kojem živi sama, nije u ljubavnoj vezi, ali unatoč tome trudi se uživati u životu. Alex je uzbudljiva i muškarcima izrazito privlačna. Vrijeme ispunjava izlascima pa će se jedne večeri počastiti večerom u restoranu Mont-Tonnerre. Nakon večere Alex kreće pješice prema stanu, no na putu do stana biva brutalno napadnuta i oteta.

Zatočena u drvenom sanduku, obješenom poput krletke, a prije toga brutalno izudarana, Alex će ovdje provesti nekoliko izrazito mučnih dana. Jedan je svjedok vidio otmicu, ali je bio previše udaljen da bi mogao detaljnije opisati žrtvu i otmičara. Policija pokreće istragu i ona će igrom slučaja biti dodijeljena policajcu Camilleu koji ju isprva odbija prihvatiti. Naime, njegova žena Irene prije nekoliko godina također je oteta i ubijena. Camille nije spreman nositi se s ovim slučajem jer za smrt svoje supruge krivi sebe jer ju nije na vrijeme pronašao i spasio. Tako će u ovom slučaju kasnije spoznati priliku da ovoj ženi pomogne, da opet ne zakasni i bude kriv za još jednu smrt. Istragu je na kraju morao prihvatiti i tek nakon 4 dana uzaludnog traganja, policija uspijeva pronaći trag i otkriti tko je otmičar, no i dalje ne znaju tko je žrtva. Što Alex skriva i zašto je otmičar odabrao baš nju?

Tjelesno i psihički zlostavljana, ostavljena da teškom mukom umre u sanduku premalom za njeno tijelo, Alex trpi neopisive bolove u mišićima i kostima jer se naprosto ne može ispružiti nego je stalno u istom položaju. Nije sigurna više koliko je uopće dana prošlo, boraveći ovdje bez hrane, dok ju otmičar tek tu i tamo posjeti kako bi se naslađivao njenim mukama ili ju fotografirao.

Kada policija napokon uspije otkriti gdje je otmičar zatočio Alex, tamo će pronaći samo sanduk iz kojeg se Alex uspjela izvući i pobjeći. Ostaje pitanje zašto Alex nakon bijega policiji nije prijavila svoju otmicu, kako bi svaka žrtva reagirala, nego je naprosto nestala bez traga.
Iako nam pisac pomalo nagoviještava da Alex nije onakva kakvom ju zamišljamo ili kakav dojam smo o njoj stekli, svejedno ostajete na njenoj strani. Od početka će vam se uvući pod kožu, a naročito kada uz nju proživite sve strahote koje je pretrpjela tijekom otmice; nemoguće je o njoj misliti loše. Ono što je u ovoj knjizi najzanimljivije je to da to samog kraja pisac neće otkriti jednu veliku nepoznanicu – tko je Alex i koja je njezina priča?

Napeto, nepredvidivo i na nekim dijelovima toliko brutalno štivo zbog čega će vam možda trebati malo pauze da biste nastaviti dalje s čitanjem.  Autor nas vješto upoznaje sa zanimljivim likovima, brzo ih donosi u priču, a još brže iz nje nestaju. Brza i silovita radnja neočekivanog završetka koji će u potpunosti rasvijetliti nastalu situaciju. Brutalna i nadasve zanimljiva knjiga, ostavlja dubok dojam na čitatelja i potiče na razmišljanje o tome koliko smo zla spremni učiniti drugima kako bi osvetili bol koja nam je nanesena. Svakako preporučam pročitati; ovo je fenomenalan triler za sve ljubitelje knjiga koje vas zalede od strahote, užasa i brutalnosti.

Primjedbe