Žena na prozoru, A.J. Finn

Naslov: Žena na prozoru
Autor:  A.J. Finn
Broj stranica: 434
Cijena: 129,00 kn
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 9/10


Anna Fox je tridesetosmogodišnja psihologinja koja pati od ne tako rijetkog anksioznog poremećaja – agorafobije. Od tragične nesreće koju je preživjela, Anna se panično boji otvorenog prostora stoga je već deset mjeseci zatvorena u svom domu i nikuda ne izlazi. Zaključava vrata, ne otvara prozore i zaklela se da će se zauvijek skrivati.

Vrijeme provodi gledajući filmove, ispijajući vino, igrajući šah na internetu i špijunirajući susjede. U kuću preko puta njene ovih se dana uselila obitelj Russell; otac, majka i sin. Anna će uskoro upoznati Jane Russell i s njom provesti par ugodnih sati. Nakon toliko mjeseci samoće, Anna napokon pronalazi osobu s kojom može razgovarati.

Anna svakodnevno uzima po nekoliko tableta kako bi mogla normalno funkcionirati i spavati. Iako ne bi smjela, tablete vrlo često pije s vinom, pa se osjeća pomalo smušeno i ponekad nije u potpunosti svjesna nekih događaja. No dane ionako provodi sama u kući, pa to što popije malo i previše, nikome ne smeta.

Promatrajući susjede kroz leću fotoaparata, Anna često svjedoči bračnim svađama, prevarama supružnika te mnogim svakodnevnim sitnicama koje njeni susjedi rade. Jedne će večeri Anna vidjeti puno više od toga. Uvjerena je kako je upravo vidjela ubojstvo njene susjede Jane Russell.

Anna, pod utjecajem tableta i alkohola, nije osoba kojoj biste lako povjerovali, naročito kada tvrdi da je vidjela ubojstvo. Jednako tako reagirali su i policajci i njeni susjedi koji ju ionako smatraju prilično čudnom. Anna u svojoj tvrdnji ostaje sama, pa i ona počinje sumnjati u to što je vidjela.; može biti da su to samo halucinacije zbog velike količine tableta koje samovoljno uzima, a čašu s vinom ne ispušta iz ruku. Počinje sumnjati u vlastite procjene i vlastiti um.

Ovaj me dio malo podsjeća na glavnu junakinju iz knjige Žena u kabini 10 jer se i nje sjećam kao labilne žene koja zbog polupijanog stanja nije znala treba li vjerovati samoj sebi, a nisu joj vjerovali ni ljudi oko nje.

Prilično dojmljiv psihološki triler koji je u meni probudio znatiželju još i puno prije čitanja. Knjiga koja do detalja prikazuje koliko naši vlastiti strahovi mogu upravljati cijelim našim bićem i našim životom. Jeziv je način na koji Anna živi, ili bolje rečeno, preživljava. Krivnja s kojom se nosi svaki dan u potpunosti je jača od nje, a zbog okolnosti u kojima živi, nećete biti sigurni vjerujete li u njene tvrdnje ili ne. Nemojte očekivati brzu radnju, ali to nikako ne znači da ćete se dosađivati čitajući. Priča o ludilu i strahovima koji mogu biti jači od nas samih, priča o neopisivoj ljubavi, krivnji koja izjeda, samoći i gubitku. Složen triler kojeg ćete pročitati vrlo brzo, a nakon zadnje stranice ostat ćete pomalo zamišljeni.

Primjedbe