Ples na rubu, Marica Mirilov

Naslov: Ples na rubu         
Autor: Marica Mirilov
Broj stranica: 144
Cijena : 40,00 kn
Izdavač: Znaci vremena 
Moja ocjena: 9/10

Marica je napustila svoj dom u Starom Slatniku s četrnaest godina kada je otišla u internatsku školu u Zagorju, a tamo je upoznala i svog budućeg muža, plemenitog mladića Branislava koji je tamo studirao teologiju. Vjenčali su se 1985. godine te odselili u Englesku gdje su živjeli sedam godina, a potom preselili u Sjevernu Irsku.

Na svoj trideset i treći rođendan Marica je zaprimila vijest da je njena majka Marija teško bolesna. U trenutku se sve promijenilo. U vrlo kratkom periodu njena je majka jako oslabila pa se Marica sa svojom obitelji preselila u gradić u blizini Stuttgarta kako bi smanjila udaljenost i mogla češće posjećivati majku. Godinama toliko udaljeni jedni od drugih, a sada ih je ova tragedija ponovno okupila.

Autorica nam donosi divnu priču o vlastitoj obitelji, ponajviše o svojoj majci, ženi koja je svojim dijelima pokazala što znači biti kršćanka. Unatoč teškoj patnji koja ju je snašla, ostala je optimistična, a njena vjera u Boga nikada nije posustala. Žena koja nije čekala smrt nego je uživala u svakom danu i svakom trenutku, ponovno je okupila svoju obitelj i pružala im snagu svojom vjerom u vječni život.

Topla priča o obitelji, ljubavi i zajedništvu, duboko će vas dirnuti i potaknuti na razmišljanje o prolaznosti života i njegovim stvarnim vrijednostima. Ovu je obitelj bolest ponovno spojila, a Bog je s njima bio u trenucima njihove patnje i očaja, ali i u vrijeme sreće. Vjera u Boga dala im je snagu da prebrode nekoliko događaja u kojima su se našli oči u oči sa smrću, pa iz tih događaja izišli još jači. Osjećali su prisutnost Boga u svakom trenutku i to ih je činilo hrabrima. Udaljenost ih nikada nije zaista razdvajala jer su kroz molitvu uvijek bili zajedno.

U ovoj me se knjizi jako dojmila hrabra Marija, majka koja živi za svoju obitelj, kršćanka koja vjeruje u vječni život i koju pokreće molitva. Potaknula me na razmišljanje o tome što je zaista bitno u životu i koliko zapravo vremena trošimo na materijalne i prolazne stvari, a vrlo često zanemarujemo i podcijenjujemo važnost vjere i molitve. Ova knjiga vraća vjeru u Boga, vjeru u bolje sutra, vjeru da je ovaj život samo početak nečeg još ljepšeg što tek dolazi. Iako će vas na nekim dijelovima ganuti do suza, knjiga obiluje duhovnim optimizmom i na čitatelja djeluje i vrlo pozitivno.

Primjedbe