A Stranger in the House, Shari Lapena

Naslov: A Stranger in the House             
Autor: Shari Lapena
Broj stranica: 292
Cijena : 129,00 kn
Izdavač: Bantam Press
Moja ocjena: 10/10





Jedne vruće večeri u kolovozu, Tom se vraća s posla i očekuje da će ga, kao i obično, njegova supruga Karen dočekati s upravo pripremljenom večerom. Njezin auto nije ispred kuće, vrata su otključana, a njena torba i mobitel su ovdje, ali Karen nema ni traga. Nazvat će susjedu, njenu najbolju prijateljicu Brigid – Karen je zasigurno kod nje. Brigid tvrdi da Karen nije kod nje pa će Tom nazvati njezine ostale prijateljice, a naposljetku i policiju jer suprugu nije našao; Karen je nestala.

Nedugo nakon toga, Tom dobiva obavijest da je Karen imala težu prometnu nesreću. Karen se budi u bolnici, u potpunosti bez sjećanja o tome što se dogodilo prošle noći. Od policije će saznati da se sinoć svojim autom zabila u stup u gradskoj četvrti poznatoj po kriminalu i drogi. Karen apsolutno ne zna što je tamo radila, niti zašto je vozila daleko iznad dozvoljene brzine i prolazila na crvena svjetla semafora. Kao da je bježala od nečega ili nekoga.

Priča će se uskoro u potpunosti zakomplicirati jer policija pronalazi tijelo mrtvog muškarca, u neposrednoj blizini mjesta gdje je Karen imala prometnu nesreću. Muškarac je ubijen, propucan tri puta. Karen se i dalje ničega ne sjeća, a detektiv Rasbash počinje sumnjati u njezinu amneziju pa ju sve više povezuje s ubojstvom ovog čovjeka.



Tom i Karen žive u mirnom, lijepom predgrađu New Yorka, nedavno su se vjenčali i žive sretnim, uspješnim životom. Ovaj nemili događaj u potpunosti će uzdrmati njihove živote, njihov odnos i brak, a tajne iz prošlosti polaku izviru. Tu je i Brigid, njihova susjeda, osoba kojoj Karen u potpunosti vjeruje, ali čini se kao da i ona skriva svoje tajne. Ona cijeli ovaj događaj čini nekako jezivim, promatrajući sve sa strane, navodno pokušavajući pomoći Karen da sve lakše prebrodi.

Nakon knjige Par iz susjedstva, iste autorice, imala sam visoka očekivanja jer sam bila oduševljena prvom knjigom. I u ovom slučaju se radi o psihološkom trileru, oštrom i napetom štivu koje vas od samog početka brzo uvlači u radnju. Složena, zagonetna priča, a baš kad pomislite da se počinje otpetljavati, sve opet kreće ispočetka. Pomalo jezivi likovi, kojima nećete željeti vjerovati i s kojima se nećete htjeti zbližiti. Radnja se odvija brzo, a kraj donosi vrlo neočekivan rasplet. Svakako preporučam knjigu, nemam baš nikakvih zamjerki. Sigurna sam da ćete uživati u čitaju i iščekivati kraj, a onda, kako to biva sa svakom dobrom knjigom, žalit ćete što ste ju tako brzo pročitali! J  

Primjedbe