Istina, Melanie Raabe

Naslov: Istina   
Autor: Melanie Raabe
Broj stranica: 326
Cijena:  29,90 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10



Melanie Raabe već nas je pozitivno iznenadila svojom prvom knjigom Slučaj, no moram priznati da me se knjiga Istina malo više dojmila. Sve što jedan psihološki triler treba imati, sve to naći ćete upravo u ovoj knjizi.  Autorica vješto prikazuje glavne likove, otkriva njihove slabosti, pa ćete se  vrlo lako s njima povezati u potpunosti.

Priča je ovo o jakoj i hrabroj ženi koja želi krenuti dalje i koja, unatoč tragediji koja joj se dogodila, živi za svog sina. Njezin muž Philipp bez traga je nestao prije sedam godina u dalekoj Kolumbiji, navodno otet, ali otkupnina za njega nikada nije zatražena. Njegov poslovni kolega izjavio je da se Philipp nije pojavio na poslovnom sastanku i to je zadnja informacija o njegovom kretanju.  Poslije toga, Philippu se gubi svaki trag, a policija je izjavila da je vjerojatno otet na putu od hotela do sastanka.

Svih sedam godina Sarah živi sama sa sinom Leom, nije krenula dalje, nije se pomirila da je Philipp nestao i ne vjeruje u to da je mrtav. Previše je pitanja i nepoznanica oko njegovog nestanka i Sarah to proživljava opet i opet, iz dana u dan. Kada se jednog dana odluči ošišati, u potpunosti odrezati svoju dugu kosu, odluči kako će to biti novi početak. Primorana je krenuti dalje, mora nastaviti živjeti, prvenstveno zbog svog sina Lea. Na pragu je novog života kada zaprima poziv da je Philipp pronađen živ i da se vraća kući.

Kako je Philipp bio uspješan i prilično bogat, cijelu priču oko njegovog nestanka i povratka prati mnoštvo novinara koji, zajedno sa Sarom i nekoliko ljudi iz Ministarstva vanjskih poslova, čekaju Philippa u zračnoj luci. Sarah odjednom nije spremna na ovo, hvata ju tjeskoba, ne zna kako primiti Philippa natrag, ne zna tko je on nakon dugih sedam godina u zatočeništvu, ali je svejedno neopisivo sretna zbog njegova povratka. Sve što želi je da napokon izađe iz prokletog aviona, no to se neće dogoditi. Prilazi joj čovjek sličan Philippu, ali ne, to nije on. To je stranac koji se predstavlja kao njen muž, ali ona dobro zna da to nije on. Čak ni u sedam godina se ne bi mogao toliko promijeniti. To nije njegov sjaj u očima, to nisu njegove jamice na obrazima. Sarah počinje paničariti, pokušava objasniti da je ovo fatalna pogreška, da ovo nije njezin muž, no u gužvi koju su stvorili novinari, nitko ju ne sluša i odjednom se već nalazi u autu s tim čovjekom, s tim strancem koji ulazi u njen život koji će uskoro postati prava noćna mora.



Kreće igra mačke i miša, Sarah pokušava razotkriti ovog čovjeka, pokušava dokazati da ovo nije njen muž, ali kao da ju nitko sluša, kao da joj nitko ne vjeruje. Philipp ima samo majku koja boluje od Alzheimerove bolesti, a susjeda Miriam Philippa nikada nije upoznala; sprijateljile su se nakon što je on nestao. Sarah nema obitelj, a jedini čovjek koji bi mogao prepoznati Philippa trenutno je na poslovnom putu, nedostupan. Sarah je potpuno sama u ovome. Dok pokušava saznati što ovaj čovjek želi od nje, on ne popušta u svojoj namjeri, izruguje se Sarinoj tragediji koja ju je snašla, bezobrazan je i pokušava ju psihički izluditi.

Ova igra između Sarah i čovjeka koji se predstavlja kao njen muž, prikazana je tako vješto, tako detaljno, sekundu po sekundu. Ubrzo će nam autorica prikazati i priču sa strane gledišta stranca i shvatit ćete kako je on samo čovjek s tajnom, samo čovjek koji želi istjerati pravdu, ništa više. Nećete ga mrziti jer on uopće nije zao, ovdje je s ciljem i samo to želi postići. Iz sata u sat traju njihove prepirke, noći bez imalo sna, noći pune straha. Stranac nešto zna, stranac ju ucjenjuje jer zna tajnu koju je Sarah vješto sakrila čak i od same sebe.



Ova vrlo napeta priča jako će vas zbližiti s dva glavna lika, a u jednom trenutku istodobno ćete biti i na strani stranca i na strani Sare. Žena koja se bori za život i čovjek koji želi istjerati pravdu dovedeni su do samog ruba svog psihičkog stanja i to ćete osjetiti u svakoj rečenici ove knjige. Zbog načina kako autorica predstavlja likove, lako se s njima poistovjetiti, lako im je povjerovati. Knjiga prepuna rečenica nad kojima ćete se dobro zamisliti, prepuna jakih, mračnih prizora straha, s jakim utjecajem na čitatelja, čestim preokretima i neočekivanim, silovitim završetkom koji će vas ostaviti bez riječi. Fenomenalna priča, zapetljana i komplicirana, a istodobno tako zanimljiva. Nećete puštati iz ruku ovu knjigu, a poslije će vam biti žao što ste već na kraju! J

Primjedbe