Granice u vezi, H.Cloud i J.Townsend

Naslov: Granice u vezi
Autori: Henry Cloud i John Townsend
Broj stranica: 286
Cijena : 50,00 kn
Izdavač: Znaci vremena
Moja ocjena: 9/10


Mnogi od nas su tragali ili još uvijek tragaju za svojom srodnom dušom. Koliko puta vam se dogodilo da ste započeli vezu s nekim, neko vrijeme se činilo da sve ide u dobrom smjeru, ali onda se dogodilo nešto što je uzrokovalo razočaranje i shvatili ste da to ipak nije to? Vjerojatno smo svi to prošli barem jednom. Iako hodanje s drugom osobom donosi teškoće, ipak donosi i neke koristi jer ćemo iz svakog odnosa nešto naučiti. No ono što nije korisno su nezdravi odnosi s pogrešnim partnerima i njih treba u potpunosti izbjegavati. U tome će nam pomoći granice.

Ova knjiga polazi od pretpostavke da su za svaki odnos, naročito ljubavni, važne granice. Teško je ne složiti se s time jer prvenstveno bismo trebali znati što želimo i ne želimo da bismo s nekim ostvarili bliskost i odnos koji će potrajati. Iako će na spomen granica mnogi od nas pomisliti na neka ograničenja u vezi, autori su zapravo time željeli poručiti nešto puno dublje. Oni smatraju da granice prvenstveno definiraju nas; ono što volimo i ne volimo, ono što jesmo i nismo, s čime se slažemo i ne slažemo. Veza s drugom osobom bit će puno bolja kada definirate sebe, kada znate svoje vrijednosti, svoje vrline i mane.

Prigrlite li ovu knjigu i njene brojne savjete, naučiti ćete kako razlikovati zdrav od nezdravog odnosa, kako definirati i održavati zdrave granice u vezi te kako zajedno s drugom osobom rasti u slobodi, odgovornosti i ljubavi. Naučite stvoriti zdravo okruženje puno povjerenja jer samo takvo okruženje može rezultirati odnosom koji će potrajati čitav život.

Ako ste već u sretnoj vezi ili braku, možda ćete pomisliti kako ovo nije knjiga za vas, no napominjem kako je ovo knjiga za svakoga jer svaki odnos može biti još bolji, u svaki odnos možemo još više ulagati i u svakom odnosu možemo biti još bolji partner. Također, ovo nije knjiga koja se bavi samo ljubavnim odnosima; ovo je knjiga uz koju ćete naučiti izvući ono najbolje iz svakog odnosa, bilo da se radi o braku, prijateljstvu, roditeljstvu ili poslovnom odnosu. Ova knjiga daje nadu da su dobri, zdravi, doživotni odnosi ipak mogući, a primjeri koje pruža daju uvid kako to realizirati u svakodnevici i kako promijeniti način na koji pristupate odnosima, a tako ćete prvenstveno napredovati kao pojedinac, ali i kao partner u odnosu s drugom osobom. Knjiga je jednostavna za čitanje, puna korisnih savjeta, djeluje pozitivno i motivirajuće na čitatelja. Od mene imate veliku preporuku! 😉

Primjedbe